Reisebrev fra KL/KS samlingen 2019

Reisebrev fra KL/KS samlingen 2019

En KL/KS samling er når Norges Speiderforbund samler representanter fra alle kretser, speiderstyret, forbundskontoret og mange andre resurspersoner for en helg med informasjon, idémyldring og organisasjonsutvikling.

Hver krets får lov å sende 2 personer og i år ble det kretsleder Michael, og vårt aller yngste kretsstyremedlem – Signe fra Halden speidergruppe. I tillegg så var Øystein med som representant for nettverk Friluftsliv. Til sammen var vi rett under 100 deltakere som møtte opp på Knattholmen leirsted litt utenfor Sandefjord.  Det er KFUM KFUK som eier og driver dette leirstedet som ligger helt ute ved kysten. Fantastisk plass og imponerende anlegg!

Kretsleder Michael og Peer-Johan Ødegaard fra kretsstyret som ansvarer for ØØK og landsleir 2021

Gruppe og kretsutvikling

Hovedfokus under lørdagen har vært gruppe- og kretsutvikling. Mange gode samtaler om hvordan vi kan støtte grupper og kretser bedre. Helt konkrete tiltak som å skape en ressursbank på speiding.no, skapa et nettverk med frivillige som kan hjelpe speidergruppe, hjelpemidler for å starte nye speidergrupper og mye annet.

Turbotimen

Under lørdagens samling ble det holdt noe som kalles turbotimen. Dette gikk ut på at de som hadde noe å si eller formidle fikk 5 minutter på å presentere det. Dette var en spennende måte å få informasjon om ulike nettverk (friluftsliv, sjøspeidere, kommunikasjon mfl.), arrangementer som landsleir, roverfemkamp, European Jamboree, om hvordan andre kretser har fått mange engasjerte rovere og om mye annet. Dette var interessant, kortfattet og lett å følge med på.

Mange gruppearbeid med forskjellige tema

Tips til grupper og speidere i vår krets

Lyst å arbeide med speiding utenfor Norge? Internasjonal komité søker 2 nye medlemmer som kan være med arbeidet med internasjonal speiding. Du må selvfølgelig være interessert og ha mulighet til å bidra aktivt i arbeidet. Send søknad eller interessemelding til  btd@speiding.no senest 31/3.

Speideraksjonen – har din gruppe planene for speideraksjonen klare? I år går pengene vi samler inn til Flyktninghjelpens arbeid i Tanzania. Aksjonen går under hele april og mye god materiell og informasjon finner du på speiding.no/aksjon. Under halvparten av speidergruppene i Norge deltar jevnlig på speideraksjonen og dette er litt flaut med tanke på at vi speidere bryr oss og om andre. Bli med, og husk å dele litt bilder på kretsens sider!

European Jamboree – 27.juli til 6.august 2020 er det jamboree i Gdansk, Polen. Så langt er det 120 deltakere fra Norge, men de ønsker nå å sette opp enda en tropp med plass til 24 deltakere. Aldersgruppen er 14 til 17 år (du må ikke ha fylt 18 den dagen leiren starter) og prisen er 12.500,- inklusive reise og alt annet. Søknad via min.speiding.no – først til mølla!

Kommunikasjon

Enn av de siste øktene handlet om kommunikasjon. Hvor flinke er vi på kommunikasjon? Hva er det vi deler med andre og hvordan ønsker vi at speiding skal oppfattes? Det var enighet om at kommunikasjon er viktig for å minne alle om at vi speidere finnes, vise hva vi driver meg og hjelpe til med rekruttering. Det finnes mange plattformer vi kan bruke, og det er viktig å arbeide jevnlig på flere av dem. For eksempel:

  • Lokalaviser
  • Sosiale media – husk å tagge med #speiding
  • Egne websider – vær tydelig med hvordan du kan komme i kontakt med gruppa og begynne med speiding
  • Kontakt med kommune – ikke la kommunene glemme at vi finnes og prøv å arbeide aktivt med dem

Det er alltid mulig å få hjelp fra nettverket for kommunikasjon med saker til aviser, tips og innspill. Ta kontakt via forbundskontoret!

Lyst å lese mer om KL/KS samlingen?

Referat og presentasjoner fra KL/KS samlingen vil bli publisert på speiding.no

Hilsen Michael, Signe og Øystein
Stengt for kommentarer.